درست به همان دلیل که هرگز بزرگترین رازهای شخصی خود را در واگنهای شلوغ مترو فریاد نمیزنید، لازم است که پروتکل امنیتی SSL را بشناسید. چرا که گردش در سایتهایی که از گواهینامه ssl برخوردار نیستند، درست مثل همین است.
گواهینامه SSL چیست؟ امروزه که اکثر خریدها، کسب و کارها و حتی انتقال پول در بستر سایت انجام میشوند امنیت از مسائل مهم و حیاتی به شمار میرود. در این مقاله علاوه بر پاسخ به این سوال که گواهینامه SSL چیست (ssl certificate) درباره کاربردها، مزایا، نحوه خرید و فعالسازی و برقراری امنیت با استفاده از آن را نیز برای شما توضیح دادهایم. برای آگاهی بیشتر در این زمینه کافی است تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
گواهی SSL چیست؟
گواهینامه SSL چیست؟ گواهینامه SSL مخفف Secure Socket Layer است، پروتکل امنیتی برای رمزگذاری بر روی دادههایی است که بین سرور و کاربر منتقل میشود. به عبارتی زمانی که حرف از امنیت اطلاعات در بستر اینترنت باشد کاربرد گواهی نامه ssl مشخص میشود. به کارگیری این گواهی نامه مثل این است که بر روی اطلاعات خود یک لایه امنیتی و کدگذاری شده ایجاد کنید. این کار اطلاعات و دادهها را از خطرات اینترنتی مثل حملات هکرها حفظ میکند.
در واقع اگر میخواهید بدانید کارکرد اصلی SSL چیست باید به طور خلاصه بگوییم هدف اصلی رمزگذاری ارتباطات آنلاین است. تصور کنید هر بار که جیمیلی را ارسال میکنید و یا توییتر و فیسبوک خود را چک میکنید یک لایه کدگذاری شده، از دادههای شما محافظت کند. از این طریق اطلاعات شما در فضای اینترنت باقی میماند.
اولین باری که SSL به کار گرفته شد در سال ۱۹۹۴ بود که کمپانی Netscape اولین نسخه از آن را منتشر کرد. هدف اصلی از انتشار این پروتکل امنیتی رشد روز افزون بستر های اینترنتی در زندگی و نیاز به امنیت در تبادل اطلاعات بود. در سالهای ۱۹۹۶ و ۱۹۹۵ به ترتیب نسخه های بعدی این پروتکل امنیتی نیز منتشر شدند. اولین نسخه از ورژن TLS این گواهی در ۱۹۹۹ منتشر شد. به نظر شما این دو نسخه چه تفاوتی باهم دارند؟ در ادامه بخوانید.
مزایا و معایب گواهی نامه SSL
استفاده از این گواهینامه، سایت مورد نظر را از مزایای بسیاری برخوردار میسازد از جمله:
- امنیت WEB سایت را افزایش میدهد.
- اعتماد کاربران را جلب مینماید
- ترافیک سایت را افزایش میدهد.
- به web سایت هویت و اعتبار میبخشد.
- از اطلاعات داخل سایت محافظت میکند.
- به سئو و بهینه سازی سایت بسیار کمک میکند.
- مسیر دریافت نماد الکترونیک را آسان میکند.
- معایب SSL: معایب پروتکل SSL، هم میتوان به هزینه بر بودن آن و نیاز به دانش فنی اشاره کرد.
۱. افزایش امنیت
باید پذیرفت افراد ثالث مانند هکرها بهاحتمال فراوان اطلاعاتی را که در اینترنت منتشر میشوند، میتوانند شنود کنند. هدف اصلی گواهینامه SSL رمزگذاری اطلاعات بهنحوی است که صرفاً گیرنده اصلی آن بتواند آن را دریافت و مشاهده کند. بهعبارتدیگر با رمزگذاری دادهها، کاراکترهای تصادفی در محتوای اصلی درج و همین مسئله سبب میشود که حتی اگر هکرها به طریقی بتوانند به اطلاعات دسترسی پیدا کنند، نتوانند آنها را بخوانند و درک کنند. بنابراین با استفاده از این پروتکل، میتوانید از دادههای حساس وبسایت مانند شناسههای کاربری و رمزعبور و اطلاعات حساب بانکی محافظت کنید.
۲. احراز هویت
یکی دیگر از کارکردهای SSL، ضمانت رسیدن محتوای مدنظر به همان سرور اصلی است. برای این منظور، SSL از گواهیای به نام Server Certificate استفاده میکند. این گواهی بهعنوان عنصری میانی بین مرورگر کاربر و سرورهای SSL، اطمینان حاصل میکند که ارائهدهنده گواهی SSL مورداعتماد است.
۳. جلوگیری از فیشینگ
گاهی اوقات ممکن است کاربران وبسایت شما با ایمیلهای فیشینگ که اغلب در قالب تبلیغات یا لینک تأیید اطلاعات برایشان ارسال میشود، روبهرو و با کلیککردن روی آنها، به وبسایتی دیگر هدایت شوند. یکی از اهداف مخرب این ایمیلها، جمعآوری اطلاعات حساس مانند اطلاعات کارتهای اعتباری است.
مسئله این است که این وبسایتها هرگز نمیتوانند گواهی SSL روی خود داشته باشند و با فرض اینکه کاربران شما به این وبسایتها مراجعه کنند، ازآنجاکه خبری از گواهی SSL نیست، قطعاً اطلاعات حساس خود را هم وارد نخواهند کرد. باوجوداین، شما بهعنوان مدیر کسبوکار باید به فکر امنیت ایمیلهای ارسالشده از سمت وبسایت خود نیز باشید.
۴. امکان پرداخت آنلاین
داشتن درگاه پرداخت مطمئن یکی از الزامات اصلی در بسیاری از وبسایتها، بهخصوص وبسایتهای فروشگاهی است. درگاههای پرداخت باید از گواهی SSL با رمزگذاری حداقلی ۱۲۸بیتی استفاده کنند؛ بنابراین، بدون نصب گواهی SSL مناسب روی وبسایت خود، نمیتوانید درگاه پرداخت داشته باشید.
۵. سهولت در استفاده
یکی دیگر از مزایای گواهی SSL این است که استفاده از آن به کار عجیب و پیچیدهای نیاز ندارد. کاربر نیز به نصب نرمافزار احتیاجی ندارد و فقط کافی است URL وبسایت مدنظرش را که از این پروتکل استفاده میکند، در مرورگر خود وارد کند تا بهصورت ایمن به آن دسترسی پیدا کند.
معایب استفاده از گواهی SSL
استفاده از گواهی SSL همیشه هم بدون اِشکال نیست. باوجوداین، وقتی معایب استفادهنکردن از این گواهی را با معایب استفاده از آن درکنارهم قرار دهیم، بیشک رأی به استفاده از این پروتکل خواهد بود. بااینحال، بهتر است با مشکلات استفاده از این پروتکل هم آشنا شوید تا حین استفاده از آن غافلگیر نشوید.
۱. کاهش عملکرد وبسایت
با فعالسازی گواهی SSL روی وبسایت، عملکرد آن بهدلیل فرایند رمزگذاری و رمزگشایی دادهها قبل از ارسال و استفاده از آنها، کاهش خواهد یافت. بااینحال، این کاهش عملکرد برای وبسایتهایی مشهود است که تعداد بازدیدکنندگان همزمان زیادی دارند. شایان ذکر است مشکل مذکور با تکنیکهایی مثل استفاده از سرورهای پرقدرتتر رفعشدنی است.
۲. هزینه
با اینکه امروزه بسیاری از CAها انواع مختلفی از گواهیهای SSL را به مشتریان ارائه میکنند، برخی از کسبوکارها ترجیح میدهند از گواهی SSL غیررایگان استفاده کنند. در این صورت، باید بابت صدور و تأیید این نوع از گواهیها، مبالغی را بهصورت سالانه پرداخت کنید. درادامه مطلب، درباره انواع گواهیهای SSL و تفاوتهای میان آنها بهتفصیل توضیح خواهیم داد.
۳. منقضیشدن تاریخ گواهی SSL
هیچیک از انواع گواهیهای SSL بهصورت Life Time یا بدون تاریخ انقضا نیستند. بهعبارتدیگر، فارغ از اینکه کدامیک از این گواهیها را انتخاب میکنید، باید مراقب تاریخ انقضای آن هم باشید و قبل از سررسید، آن را تمدید کنید.؛ وگرنه کاربر حین دسترسی به وبسایت، با خطای ایمننبودن آن مواجه خواهد شد و مسئله بیاعتمادی بهوجود خواهد آمد که پیشتر درباره آن صحبت کردیم.
۴. سیستم Caching
اگر سیستم Cache پروکسی که روی مرورگر وب راهاندازی شده، پیچیده باشد، محتوای رمزگذاریشده با مشکل Caching روبهرو خواهد شد. برای اینکه بتوان سیستم رمزگذاری را در این مواقع مدیریت کرد، باید سروری اضافه شود که قبل از Caching Server، از رمزگذاری مراقبت کند.
چگونه گواهی نامه SSL را دریافت کنیم؟
اگر میخواهید برای Doamin یا سایت خود گواهینامه SSL دریافت کنید در مرحله اول شما باید مشخص کنید که چه گواهی نامهای میخواهید سپس هم میتوانید از شرکت طراحی سایت یا شرکتهایی که در زمینه Host و Domain فعالیت دارند درخواست کنید تا گواهینامه SSL را برای Domain شما بگیرند. تنها کاری که لازم است تا شما انجام دهید این است که اطلاعات لازم مربوط به cpannel یا direct admin خود را در اختیار کارشناس مربوطه قرار دهید. اما اگر میخواهید تا از گواهینامه رایگان، بدون پرداخت هزینهای بهره ببرید میتوانید از وب سایت SSLForfree و Lets ENCRYPT کمک بگیرید. لازم به ذکر است که این گواهینامه از محدودیت زمانی برخوردار میباشد که پس از گذشت مدتی، باید اقدام به تمدید آن نمایید. اطلاعاتی که در این گواهینامه وجود دارد عبارتند از: نام شرکت، نام Domain، شهر و کشور مربوطه، آدرس مورد نظر، تاریخ انقضاء گواهینامه و….
افزایش امنیت وبسایت
هدف اصلی گواهی SSL چیزی بهجز ایجاد امنیت بیشتر برای وبسایتها نیست و تمامی وبسایتهایی که اطلاعات حساسی جمعآوری میکنند، به این امنیت نیاز دارند؛ ازجمله وبسایتهایی مانند فروشگاههای اینترنتی که مشتری را به واردکردن اطلاعات کارت بانکی و مشخصات مهمی همچون نام و آدرس ملزم میکنند یا وبسایتهای پزشکی که اطلاعات خصوصی بیماران را میگیرند یا هر وبسایت دیگر که به درج فرم مشخصات شخصی مثل شماره تلفن و تاریخ تولد نیاز دارد. اگر هکری آنها را رهگیری کند، میتواند بهراحتی از این اطلاعات سوءاستفاده کند.
جلب اعتماد بازدیدکننده
اینکه امنیت مخاطب وبسایتتان را حفظ کنید، هم ازنظر اخلاقی کار درستی است و هم باعث افزایش اعتماد او به کسبوکارتان میشود. بسیاری از افراد از سازوکار گواهی SSL باخبرند و میتوانند آن را تشخیص دهند و اگر ببینند که وبسایتتان این گواهی را دارد، احساس راحتی و اعتماد بیشتری میکنند.
بهینه تر شدن وب سایت برای موتور های جستجو
یکی از مهمترین مزایا، تاثیر SSL در سئو است. شما با داشتن ssl، میتوانید امتیاز بیشتری از خزندههای گوگل بگیرید و رتبه بهتری در صفحه نتایج آن کسب کنید. این امر نشان میدهد که حفظ امنیت کاربر قبل از او برایتان مفید است و باعث بهبود سئو شما میشود.
با گواهینامه SSL، از فرستاده شدن پیام خطاهای خطرناک به مخاطب جلوگیری کنید.
این موضوع شاید کمی عجیب بهنظر بیاید؛ ولی ماجرا ازاینقرار است که بسیاری از مرورگرها از ورود کاربر به وبسایتی که SSL فعال نداشته باشد، جلوگیری میکنند و درعوض، این پیام خطا را به او نشان میدهند که وبسایت مدنظر ایمن نیست. کاربران هم که معمولاً حریم خصوصی برایشان از اهمیت فراوانی برخوردار است، به وبسایت وارد نمیشوند. پس شما با این کار تعداد زیادی از مخاطبانتان را حتی قبل از ورود به وبسایت از دست میدهید.
گواهینامه ssl چگونه کار می کند؟
زمانیکه به وبسایتی وارد میشوید و محتوای آن صفحه را میبینید، درواقع اطلاعات آن صفحه از سرور وبسایت به مرورگر شما فرستاده میشود. حال SSL نوعی فایل رمزگذاری است که در این ارتباط بین سرور و مرورگر وجود دارد و اجازه نمیدهد هیچ شخص ثالثی به اطلاعات ردوبدلشده بین سرور و مرورگر دسترسی پیدا کند. زمانیکه وبسایت به SSL مجهز باشد، مرورگر آن را میخواند و هویت وبسایت را تأیید میکند.
روشهای تشخیص وجود گواهینامه در سایت
اگر شما به عنوان یک مشتری میخواهید از سایت فروشگاهی خرید کنید باید اطمینان حاصل نمایید که، سایت مورد نظر از امنیت کافی برخوردار میباشد. وجود امنیت در سایت هم مستلزم وجود گواهینامه SSL میباشد. یکی از راه های تشخیص بهره مند بودن یک سایت، از گواهینامه SSL، وجود https در آدرس مرورگر میباشد. علاوه بر آن هم، در کنار آدرس سایت مورد نظر خود یک علامت قفل وجود دارد که با کلیک برروی آن میتوانید جزئیات مربوط به گواهی نامه SSL را مشاهده نمایید لازم به ذکر است که در برخی مواقع ممکن است اعتبار گواهی نامه پایان یافته باشد، اما همچنان آدرس مربوطه، حاوی HTTPS باشد یا به دلایلی علامت قفل همچنان وجود داشته باشد اما سایت مورد نظر از امنیت کافی برخوردار نباشد.برای اطمینان از صحت گواهینامه SSL، میتوانید به قسمت آدرس سایت رفته و با کلیک کردن بر روی علامت قفل به گزینه Certificate، اطلاعات مربوط به SSL را مشاهده نمایید همچنین روش دیگری که برای بررسی صحت بودن SSL مناسب میباشد، با استفاده از مرورگر Chrome به منوی Tools و Developer Tools بروید سپس با کلیک بر گزینه Security اطلاعات گواهینامه SSL را مشاهده نمایید. همچنین گزینه View Certificate جزئیات بیشتری از گواهینامه SSL را در اختیار شما قرار میدهد.
تفاوت http و https چیست؟
http مخفف عبارت hypertext transfer protocol است و در واقع نشان دهنده قوانینی است که طریقه انتقال اطلاعات در اینترنت را مشخص می کنند. این پروتکل به صورت پیش فرض بر پورت ۸۸ کار می کند و از امنیت کمتری برخوردار است؛ به این معنا که احتمال دسترسی هکرها به اطلاعات منتقل شده در این پروتکل بیشتر است. در یک مقایسه پروتکل https حالت رمزگذاری شده همین پروتکل با گواهینامه امنیتی ssl است که روی پورت ۴۴۳ کار میکند و از امنیت بسیار بالاتری برخوردار است به گونهای که حتی در صورتی که حمله به اطلاعات موفقیت آمیز بوده باشد، باز هم دسترسی به آنها به دلیل رمزگذاری میسر نیست.
تاثیر مجوز SSL بر سئو چیست؟
امروزه یکی از مسائل و فاکتورهای مهم در سئو امنیت است. از سال ۲۰۱۷ گوگل به عنوان بزرگترین موتور جستجو برخورداری از پروتکل https را به عنوان یک مزیت در نظر گرفته است؛ البته این در شرایطی است که سایر عوامل یکسان باشد. میپرسید یعنی چه؟
به طور کلی ارزیابی تاثیر گواهینامه امنیتی ssl بر بهینه سازی موتورهای جستجو کمی دشوار است. برای مثال دو سایت مختلف را در نظر بگیرید که هر دو از گواهینامه امنیتی ssl استفاده می کنند در این شرایط سایتی که بک لینک های قوی تری دارد ارجح خواهد بود. از این رو صاحبین سایت ها نباید انتظار داشته باشند تنها با داشتن این گواهینامه جایگاه ویژهای در نتایج جستجو به دست بیاورند. تاثیر این گواهی تنها زمانی است که سایر فاکتورهای سئو نیز همزمان با آن رشد پیدا کرده باشند.
از طرفی با توجه به تاثیرات مثبتی که امنیت سایت بر تجربه کاربری مخاطبان دارد نیز میتواند تأثیرات ssl بر سئو را مورد بررسی قرار داد. مطابق آمار سایتهایی ux ضعیف تری دارند به ندرت در جایگاه های برتر SERP قرار میگیرند. هرگز فراموش نکنید که امنیت و اعتباری که از طریق گواهینامه ssl به دست میآورید تجربه کاربری بهتری را برای کاربران شما رقم خواهد زد.
پرواز سایت
پرواز سایت تمام این امکانات را برای شما به ارمغان می آورد. تا بتوانید کمال استفاده را از سایت تان ببرید.
برای پرواز به بال احتیاجی نیست به ما اطمینان کنید
بقیه مقالات ما در این قسمت وجود دارد (بلاگ)
برای خواندن مقاله 25 مزیت طراحی وب سایت می توانید بر این جمله کلیک کنید و مطالعه کنید.